Christiania’s Historie

Igennem fem årtier har Christiania sat sin finger på Danmarks kultur-, musik- og kunstliv. Både christianitter og venner har haft stor succes med deres artistiske interesser og delt med hinanden og alle andre. Der er et åndsliv i Christiania, som intet ligestykke har. Fristaden ligger lidt mere end et stenkast fra landets magtcentrum og har i alle årene været en udfordring for både politikere og embedsfolk. Christiania er en stjerne blandt modkulturens mange konstellationer, hvor fristaden har været en søster til Thy-lejren og Ungdomshuset igennem årene.

Mange mennesker fra hele verden har sat deres fod på Christiania eller direkte sat deres rødder i den unikke bydel. Kollektiver, selvbyggerhuse og renoverede militærbarakker har dannet rammer om beboernes alternative livsstil, og været fødehjem for utallige Christiania-børn. Dertil har mange beboere og folk udefra haft et anderledes arbejdsliv og -miljø med kreative erhverv og kunstneriske udlevelser.

Der er også en masse udfordringer ved at bo i hovedstaden, som Christiania har haft sin bid af. Folk med sociale problemer eller hang til at slippe væk fra det store samfund har søgt til Fristaden i alle årene. Mange har overkommet deres sociale handikap, andre har fået sværere ved at begå sig. Alkoholisme, narkoproblemer og kriminalitet har været en del af historien i Christiania. I 1979 reagerede christianitterne imod hård narkotika og narkopushere ved at smide dem ud af Fristaden under Junk-blokaden. I Starten af 1990’erne blev rockergruppen, Bullshit, også smidt ud af staden og Pusher Street blev oprettet længere inde i Christiania, i stedet for Prærien ved indgangen, hvor de såkaldte fremmedfittere huserede.

Åndelighed og spiritualitet er også en vigtige emner for en del christianitter. Der findes alt fra kristne til buddhister, agnostikere til okkultister. Nogle steder er specielt tilegnet denne søgen efter forståelsen af det hinsides. Der findes en lille frikirke i bunden af Operaen, Energiværkstedet overfor Woodstock og 12-kanten ved søen, hvor man kan låne medititionsrummet under taget.

Kan du huske de gode tider i Christiania gennem årene, så kom forbi Christiania TV og fortæl dine historier. Har du billeder, film eller/og lyd fra fordums Christiania er vi også meget interesserede. Vi har et arkiv med gammelt materiale, som kan bruges til fremtidige programmer om Christiania’s og christianitternes historie.

 

Den historiske redaktion har forskellige temaer:

Portrætter

Kollektiver

Bofællesskaberne

Områderne

Foreningerne

Værkstederne

Virksomhederne

Selvforvaltningen

Arkitekturen

Kulturen

Forhistorien

Sociale og politiske temaer

Modkulturen i 70’erne

Hippierne

Pusherne

Kunstnerne

Musikerne

Aktivisterne

Beboerne

Børn & Unge

Hunde, katte og alle andre dyr

Fødselsdage, festivaler og andre begivenheder

Demonstrationer og happenings

Teater & performance

Cannabis

Politiet

Christiania og Christianshavn

Christiania & Danmark

Christiania & Verden

Det Ny Samfund i Thy

Slumstormerne

BZ’erne

Christiania imod hårde stoffer